Crni vikend na muzičkim festivalima u Švedskoj

Na dva festivala u Švedskoj proteklog je vikenda silovano pet žena, a prijavljeno je 35 seksualnih napada i pokušaja silovanja. Policija traga za sedmoricom napadača.

Exit FestivalBravalla je jedan od dva festivala u Švedskoj koji su ovog vikenda obilježeni masovnim silovanjem i seksualnim napadima na žene. Na festivalu Pukke i Parten u Krlstadu prijavljeno je čak 35 seksualnih napada na djevojke, u rasponu od 12 do 20 godina starosti. Policija za ove napade sumnjiči sedmoricu počinitelja. Švedske organizacije protiv silovanja optužile su organizatore ovih događanja kako nisu učinili dovoljno za zaštitu publike.

“Organizatori ovo moraju uzeti jako ozbiljno. Čini se da je sad i njima jasno koliko je ovo strašno, ali jako malo toga se poduzima”, izjavila je za švedsku medijsku agenciju TT Lisen Andreasson Florman, glasnogovornica udruge Nattskiftet.

Policijski glasnogovornik Thomas Agnevik se složio da je osiguranje trebalo biti pojačano: “Razumijem kritiku. Dok se god dešavaju ovako ozbiljni zločini, naravno da nije bilo dovoljno učinjeno.”

Jedno od silovanja dogodilo se za vrijeme seta mlade švedske pjevačice Zare Larsson koja je na svom Twitteru reagirala na ovaj strašni događaj.

“Jebite se vi koji ste brutalno silovali djevojku u publici. Zaslužujete goriti u paklu. Jebite se što činite da se djevojke boje ići na festivale. Mrzim muškarce. Mrzim mrzim mrzim.”, napisala je Larsson.

Oglasili su se i Mumford and Sons, koji su se zgroženi vijestima javno zarekli da više neće svirati na ovom festivalu dok se ne poduzme nešto po pitanju osiguranja.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh