Children of Bodom, Forever Still i Oni u Tvornici kulture – nešto je opet divlje

Kultni finski death metalci sinoć su u zagrebačkoj Tvornici proslavili dvadeset godina od objavljivanja svog prvijenca ‘Something Wild’, a uz njih su nastupili kanađani Oni te Forever Still iz Danske.

Children Of Bodom u Tvornici kulture (Foto: Izidor Tačković)

Progresivni metalci Oni iz Kanade bili su vrlo nestrpljivi i otpočeli su divlju večer punih sedam minuta prije najavljenog početka nastupa. Šesteročlanu skupinu koja uključuje i rijedak hibridni instrument xylo-synth predvodi korpulentni i karizmatični Jake Oni, momak impozantnog growla i urlika, kojem uživo ipak nešto manje uvjerljivo leže dionice melodičnog pjevanja. Oni na tekućoj turneji predstavljaju svoj prvijenac “Ironshore” koji je producirao Josh Wilbur (Gojira, Lamb Of God), a čiji kolega pjevač iz potonjeg benda, Randy Blythe gostuje na pjesmi “The Only Cure”. Bend je u Zagrebu uspio privući i više nego dovoljan broj koncertnih ranoranioca koji su odmah na početku stvorili sjajnu atmosferu u prvim redovima oko bine i večer je otpočeta žestoko kako smo se mogli i nadati.

Kao i Oni, i danski bend Forever Still promovirao je svoj prvi dugosvirajući uradak, “Tied Down”. Glavni adut ove ekipe neupitno je seksi pjevačica Maja Shining, čiji ugodan vokal pleše iznad ne pretjerano inspirativnih hard rock rifova, a u usporedbi sa onim što je njihovom nastupu prethodilo i onime što je uslijedilo, njihova je točka djelovala odviše emo i van brutalnijeg konteksta večeri. Ne čudi tako da se dio publike odlučio zapjevati starohrvatski napjev “Baci sisu da se igramo”, ilustrirajući na taj način kako je seksualna energija, a ne glazba, glavni adut ovih Danaca. “I hope you’re singing something nice, guys,” komentirala je Maja i sama shvaćajući što se odvija. Budući da je njihov nastup bio jedini koji je u malom pogonu stvorio red za pivo, nemoguće je ne pomisliti kako bi bolje bilo da su Forever Still otvorili koncert, a Oni zauzeli srednji termin.

Children Of Bodom u Tvornici kulture (Foto: Izidor Tačković)

Children of Bodom brzo su stekli kultni status svojim prvim albumima na kojima su brojnu publiku osvojili kombiniranjem melodičnog death metala s elementima power metala, a status su potvrdili nastupanjem na turneji The Unholy Alliance na kojoj su svirali uz velikane kao što su Slayer, Lamb of God, In Flames i Mastodon. No, otprilike u to vrijeme, od petog albuma “Are You Dead Yet? ” nadalje, uspjeli su manje kvalitetnim radom otuđiti fanove i izgubiti zasluženi status s početka karijere, pri čemu vjerojatno nije pomoglo ni sviranje bizarne obrade Britney Spears. Ne čudi da su se u ovoj fazi karijere odlučili na turneju kojom slave dvadesetu obljetnicu prvijenca “Something Wild”, te iskoristili priliku publici svirati isključivo pjesme iz dana ponosa i slave s tog albuma, ali i njegovog najpopularnijeg nasljednika “Hatebreeder”, ništa manje omiljenog “Follow the Reaper”, te “Hate Crew Deathroll” s početka 2003. godine.

Ne treba posebno napominjati kako su fanovi s oduševljenjem dočekali čuti taj materijal, ali i vidjeti Children Of Bodom nakon više od deset godina izbivanja iz Zagreba. Ovdašnja heavy metal publika doista zaslužuje sve pohvale jer doživljaj i atmosfera na koncertima u velikoj mjeri ovise o njihovoj predanosti, pa su tako i njihova opipljiva i zarazna euforija, skandiranje i povici i sinoćnji nastup Bodoma učinili jednim od ugodnijih koncertnih iskustava prvog kvartala 2017. godine. Kao ocjenu Ravno do dna podiže dva znaka rogova, jedan za Bodom i jedan za Oni.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh