‘Car Trojan II’ – prvi najavni singl 9. albuma Dječaka iz Vode

Novi album, radnog naslova ‘Iz prve ruke o drugima’ bit će objavljen krajem ljeta.

Dječak iz vode 'Car Trojan II'
Dječak iz vode ‘Car Trojan II’

Muzika Dječaka Iz Vode dekonstrukcija je svega poznatog, stilski i vrijednosno neopterećena post-rock glazba s upisima vlastite povijesti i iskustva djeteta poslijeratnog Balkana, dječaka koji je rat i raspad bivše države promatrao s velikim očima, a danas čovjeka koji nosi svo naslijeđe svojih predaka i beskompromisno ga suočava s aktualnim apsurdima ovih prostora. Od sevdaha do panka, od zaselaka Bosne do daleke Amerike, čitav svijet se slio u jednog autora i on nema drugog izlaza nego da o tome progovara. Nekad vičući, nekad šapćući, ali nikad bez razloga.

U ovoj pjesmi autor je inspiriran pričom o caru Trojanu, koji se u različitim verzijama i varijacijama u imenu pojavljuje od slavenske mitologije do rimske povijesti, što najavljuje i jednu od nekoliko tematskih niti vodilja novoga albuma – onu koja se oslanja na inspiraciju povijesnim, literarnim ili mitološkim ličnostima i njihovim životnim putevima, a koji se u svijesti ovog glazbenika isprepliću s asocijacijama na današnje doba ili pak nedavnu prošlost ovih prostora.

Napisana u maniri razgovora s “višim Ja”, koje je pak sazdano od raznovrsnih citata i paracitata, Edin Džambić ovaj put napušta monološku, autonomnu poziciju komentatora i kroničara svojeg vremena, te se upušta u komunikaciju s drugim tekstovima, od književnih, filozofskih do religioznih. Pjesme prerastaju u dijaloško propitivanje – kako drugih i svijeta oko sebe, tako i samoga sebe. Različiti svjetovi i vremena se miješaju, a ideologije i nazori stapaju u jedinstvene slike, te će novi album biti jedan veliki metatekst o ljudskom postojanju: onom današnjem, ali i svevremenskom bivanju.

U tekstualnom dijelu autor stilski zadržava svoju specifičnu pjesničku slikovitost temeljenu na asocijativnom nizanju “kadrova” te, s druge strane, sklonost fabulaciji, dok u glazbenome nastavlja glazbenu dekonstrukciju, nadograđujujući je na kompleksniji način od dosadašnjeg.

Dječak iz Vode a.k.a. Edin Džambić autor je poznat po svojoj neiscrpnoj kreativnosti koja svaku misao i sliku lakoćom pretvara u pjesmu, suvereno se krećući od oporih in-your-face komentara društvenih i političkih (ne)prilika, preko duhovitih dosjetki obojanih specifičnim bosanskim humorom i sarkazmom koji svaku ideologiju baca na pod, sve do intimističkih glazbenih zapisa. Iza sebe ima već više stotina pjesama koje u nevjerojatno brzoj produkciji nastaju u gotovo dnevnom ritmu čineći jedinstvenu glazbenu kronologiju vremena u kojem živimo, a do sada su zabilježene na osam objavljenih albuma. Bend je osnovan 2009. u Brčkom (BiH), a od 2014. djeluje u Zagrebu, kao duo i uz Edina ga sačinjava Lju Anđelković Džambić.

 

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh