Cannibal Corpse u Vintage Industrial Baru – zombi apokalipsa

Nakon dvadeset godina kontorverzni death metal bend Cannibal Corpse ponovno je nastupio u Hrvatskoj, točnije u, za tu priliku rasprodanom, Vintage Industrial Baru. U četvrtak se headbangalo od sumraka do ponoći, što na zvijezde večeri, što na predgrupe Krisiun i Hideous Divinity.
Krisiun

Cannibal Corpse u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)

Cannibal Corpse su po dolasku s dva autobusa iskrcali i solidnu hrpu opreme, tako da je koncert u Vintage Industrial Baru i u tom smislu imao njihov potpis, dakle daleko je to bilo od klupskog giga na koji bend donese samo osnovne instrumente. Fino se nazidalo pojačala i pozadina ukrasila velikim natpisom s imenom benda.

Koncert je započeo s „Evisceration Plague“ s istoimenog albuma iz 2009. i oduševljenje se poput kuge proširilo publikom. Dok je Paul Mazurkiewicz nemilosrdno udarao bubanj, Alex Webster, Rob Barrett, Pat O’Brien i George “Corpsegrinder” Fisher su formirali svoj poznati headbanging špalir ispred prvih redova – ukočenih tijela i razigranih glava koje kao da su bile na čeličnim oprugama umjesto na vratovima. Pjevač George “Corpsegrinder” Fisher tu je bio najluđi u kombinaciji headbanginga i vrćenja glavom samoubilačkim žarom. Zvučao je, naravno, onako kako zvuči otkada je 1995. došao na mjesto Chrisa Barnesa – kao neprekinuti samrtni ropac, glas zombija iz katakombe.

Cannibal Corpse u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)

Uostalom takav je općenito death metal – čista smrt koja nema veze s predgrobnim životom pa tako ni s predgrobnom glazbom, bar ne u onom smislu kako je većina slušatelja općenito doživljava. Cannibal Corpse kao iskusni prezenteri onostranog death metal horora i u Vintageu su primijenili praksu sviranja nekoliko pjesama u potpunom mraku, što se pokazalo kao vrlo efektan trik produbljivanja doživljaja prisutnima, jer ako cijela stvar zvuči kao masovno buđenje zombija na sudnji dan, onda je najbolje da i vlada mrak kao u katakombi. No bez zavaravanja, pun klub fanova prihvatio bi sve što bi njihovi idoli učinili, eventualni ‘slučajni prolaznici’, ako ih je i bilo mogli su jedino imati osjećaj stripped, raped and strangled što je ujedno i naslov jedne od pjesama koju su Cannibal Corpse izveli.

Cannibal Corpse u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)

Sa svog najkontroverznijeg albuma „Tomb of the Mutilated“ iz 1992. koji je u vrijeme svog izlaska bio u potpunosti zabranjen u Njemačkoj (kao i izvođenje pjesama s njega na koncertima), pred sam kraj su odsvirane „I Cum Blood“i „Hammer Smashed Face”, a kome ni to finalno „razbijanje glave čekićem“ nije bilo dovoljno dobio je za kraj „Devoured By Vermin“. Naravno metalci kao najvjernija publika općenito je uživala u tom bučnom i nemilosrdnom „nekro ritualu“ bez iti jednog incidenta u samoj dvorani.

Za kraj bit će upamćena stanovita zanimljiva crtica s ovog koncerta da je jedan od najbutalnijih bendova koji je ikad kročio u Vintage Industrial Bar (a konkurencija je svakako žestoka) zabranio pušenje u cijelom klubu i za tu priliku donio čak i svoje „no smoking“ natpise za svaki slučaj. Pogađate, najveća briga redarima predstavljalali su pokušaji paljenja cigareta u publici. Sve ostalo bio je propisni death metal tulum.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh