Bob Dylan je 108. dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Nobel mu je dodijeljen ‘zato što je stvario novi poetski izričaj u velikoj američkoj pjesničkoj tradiciji’.

Bob Dylan (Foto: Columbia/Menart)
Bob Dylan (Foto: Columbia/Menart)

Bob Dylan je prvi Amerikanac koji je dobio Nobela za književnost nakon Tonija Morrisona 1993. godine, i deveti po redu od 1901. godine kada je nagrada utemeljena. Dylan je također i prvi songwriter koji je ikada dobio ovu nagradu, što predstavlja revolucionaran pomak u odnosu prema književnosti u pop kulturi.

Sara Danius, stalna tajnica Švedske akademije zadužene za dodjelu Nobelove nagrade u svim kategorijama, povukla je paralelu između djela Boba Dylana i antičkih grčkih pjesnika.

“Ako pogledate daleko u prošlost, 2500 godina i više, otkrit ćete kako su i Homer i Sapho stvarali poetske tekstove koji su bili namijenjeni slušanju, predviđeni za izvođenje, često i s instrumentima – a isto je i s Dylanom”, izjavila je Danius govoreći o odluci Akademije da se upravo 75-godišnjem glazbeniku i tekstopiscu dodijeli najprestižnija svjetska književna nagrada. Dodala je i kako je Bob Dylan, premda nikada nije ustoličen u kanon literarnih pisaca, umjetnik koji se u više od pola stoljeća djelovanja neprekidno mijenjao i preizmišljao.

Dylanova se poezija kroz glazbu obraćala generacijama ljudi kroz turbulentne šezdesete godine prošlog stoljeća, i pomogla galvanizirati pokret za ljudska prava. Njegov je utjecaj i danas sveprisutan u rocku, popu i folk muzici današnjice.

Ova je odluka Švedske akademije izazvala burne reakcije i salve nezadovoljstva po društvenim mrežama od strane onih koji se ne slažu da ju je zaslužio, no profesorica književnosti na Sveučilištu u Stockholmu Sara Danius tvrdi da je njegov album “Blonde on Blonde” reprezentativni primjerak njegova djela koji sadrži mnoge primjere briljantne Dylanove sposobnosti rimovanja, refrena i slikovitog umjetničkog razmišljanja o univerzalnim temama čovjeka, stanja društva, religiji, politici i ljubavi.

Dylan je rođen 1941. godine u Duluthu u Minnesoti pod imenom Robert Allen Zimmerman, a svoj je prvi album covera starih folk pjesama “Bob Dylan” objavio 1962. godine. Već je na sljedećem albumu “The Freewheelin’ Bob Dylan” počeo objavljivati vlastite pjesme, poput “A Hard Rain’s Gonna Fall” i “Blowin’ in the Wind”.

Dosada je u svojoj karijeri osvojio 10 Grammyja, jedan Zlatni globus i jednog Oscara, a 2008. godine dobio je i Pulitzera za snažan utjecaj na popularnu muziku i američku kulturu. Barack Obama mu je 2012. godine dodijelio Medalju slobode, najveće američko civilno priznanje.

Ovogodišnji su favoriti za Nobela bili japanski autor Haruki Murakami, američki romanopisac Phillip Roth i kenijski pisac Ngugi wa Thiong’o, premda se stvarna lista nominiranih neće javno objaviti sljedećih 50 godina.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh