Björk progovorila o seksizmu u glazbenoj i filmskoj industriji

Islandska umjetnica je glazbenu industriju nazvala ‘muškim klubom’, naglasivši da je u filmskoj industriji situacija još gora.

Björk (Foto: Inez van Lamsweerde i Vinoodh Matadin)
Björk (Foto: Inez van Lamsweerde i Vinoodh Matadin)

Na australskom otvorenju njezine izložbe “Björk Digital”, Björk je progovorila protiv seksizma u zabavnoj industriji, rekavši da i glazbena i filmska industrija imaju problema s rodnom ravnopravnosti. Izjavila je kako se ona osobno smatra sretnicom, no kako je i sama bila izložena seksizmu tijekom karijere.

“To što sam žena i što radim to što radim, na neki je način unikatna pojava u industriji. Zaista se osjećam sretnicom. Ali i sama sam udarala u zidove. Glazbeno je novinarstvo macho primjer u ovom slučaju, to je doista pravi muški klub”, izjavila je Björk, dodavši kako je u filmskoj industriji doista iskusila seksističko ponašanje.

Pjevačica je 2000. zaigrala u filmu “Dancer in The Dark” redatelja Larsa Von Triera, a za tu ulogu žene koja oslijepljuje bila je nagrađena za najbolju žensku ulogu na Filmskom festivalu u Cannesu.

“Nisam mogla vjerovati kako je glumicama, naprosto je noćna mora kako ih se tretira. Muškarci smiju ostarjeti, ali žene ne”, dodala je Björk.

Izložba “Björk Digital” bit će otvorena je u Sydneyu u galeriji Carriageworks od 3. do 18. lipnja, a u sklopu nje bit će izloženi video radovi, aplikacije i razne instalacije korištene na njezinom albumu “Vulnicura”. Album je inspiriran prekidom ljubavne veze s umjetnikom Mathewom Barneyem s kojim pjevačica ima trinaestogodišnju kćer Isadoru.

Prisjećajući se snimanja videa za pjesmu “Black Lake” na Islandu, Björk je rekla: “Bilo je zaista jako, jako hladno, a ja sam bosonoga šetala naokolo pjevajući tu pjesmu iznova i iznova. Bilo bi jednostavnije da sam samo pritisnula record i doživjela nervni slom pred kamerama, ali to bi bilo dosadno i predvidljivo.”

Premda ima reputaciju jedne od najinovativnijih glazbenica, Björk je za svoju glazbu izjavila: “Ja zapravo mislim da je moja muzika umnogome prilično konzervativna. Imam taj svoj glas i to je to.”

Tags:

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh