North Mississippi Allstars ‘Prayer For Peace’ – blues je opet u ekspanziji

North Mississippi Allstars u 17 godina diskografskog postojanja i 18 izdanja iza sebe nimalo ne posustaju. Njihov najnoviji ‘Prayer For Peace’ je po izlasku bio najprodavaniji blues album u matičnom SAD-u. Nimalo pretjerano, jer braća Luther i Cody Dickinson u svom pravovjernom filmu kao da ne mogu zabrljati. Za sada se jedino može sagledavati koliko su briljirali.

North Mississippi Allstars 'Prayer For Peace'
North Mississippi Allstars ‘Prayer For Peace’

Braća Dickinson razvili su se u prave stupove američkog bluesa u novom tisućljeću, na sličan način kako je Jack White postao stup rocka, samo što ih izvan američkog tržišta ne prati slava identična Whiteovoj. Nikako ne treba gubiti iz vida da je Luther Dickinson bio i paralelno član upokojenih The Black Crowesa na posljednja dva albuma, dok je Cody Dickinson predvodio, također zapaženi, usputni projekt Hill Country Revue. Njihova međusobna kemija time nije bila ničim ugrožena, a možda ‘sretnu okolnost’ treba potražiti i u tome što je Grammy triput promašio North Mississippi Allstars i da se nije dogodio moment nagle slave. Sjetimo se samo koliko su The Black Keys napominjali da su otporni na slavu da bi ih uspjeh „El Camino“ albuma nažalost otpuhao bar na neko vrijeme.

A svi oni koji tuguju za sirovom blues energijom kakvu su imali „The Big Come Up“, „Thickfreakness“, ili „Rubber Factory“, upravo utjehu mogu pronaći u North Mississippi Allstars, ako već nisu do sada, jer iako bend ugošćuje brojne glazbenike, ipak najviše prostora pripada neobuzdanoj distorziji i masnim Lutherovim rifovima u kombinaciji s kotrljajućim grooveom Codyjevih bubnjeva, s tim da je prisustvo drugih instrumenata decentno produkcijski stavljeni u drugi plan.

Album „Prayer For Peace“ je još jedan u nizu koji to potvrđuje. Riječ je istovremeno i o posveti preminuloj blues legendi R. L. Burnsideu čije su čak četiri pjesme zastupljene na albumu. Možda je rock u posljednjem desetljeću izgubio staru poznatu ujedinjujuću karakteristiku konstantnog zalaganja i pozivanja na mir, ali blues kako ga doživljavaju i vide North Mississippi Allstars čini se kao nova referentna točka u kojoj društveni angažman i oslobađajući ritam idu ruku pod ruku. I to se itekako osjeti u naslovnoj i prvoj „Prayer For Peace“ koja kao čvrsta izjava uvodi u album.

Već druga po redu „Need To Be Free“ oslobađanjem energije kao da vas ukopava u mulj Mississippi, da bi stomp „Miss Maybelle“ poslužila kao uže koje vas iz njega čupa. „Run Red Rooster“ praćena Lutherovim paklenim slideom pakleno upumpava i adrenalin. Honky tonk „Stealin“ nakon toga vozi sigurno poput starog Lincoln Continentala, da bi u najboljoj maniri Allman Brothers Banda „Deep Ellum“ tu ‘vožnju’ produžila. S „Bird Without A Feather“ opet kreće moćna gitarska lavina slična „Need To Be Free“. I nije problem osjetiti se kao očerupana ptica jer Luther kao da vam svojom gitarom čupa svako pero u svojoj verziji R.L. Burnsideove pjesme, da bi se potom na pravom mjestu pronašao i spiritualizam tradicionalne „You Gotta Move“, koju je uvijek dobro čuti u izvedbi bilo kojeg punokrvnog izvođača, a North Mississippi Allstars dakako spada među njih.

Niz blues klasika u furioznoj izvedbi nastavljaju„61 Highway“ Freda Mcdowella i „Long Haired Doney“ kao još jedan podsjetnik na Burnsideov opus, da bi sve na kraju bilo okrunjeno tradicionalnom country uspavankom „Bid You Goodnight“. A njom su i North Mississippi Allstars zaokružili priču, ali su ipak izvan nje ponudili i remiks naslovne pjesme u kojem se odlično igraju i s modernim plesnim elementima, stavljajući s „P4P2017“, kako su je nazvali, blues kao glazbu u bezvremenski kontekst koji i u modernom ruhu korespondira svim zvukovnim izazovima sadašnjice, pa bi se mogle povući i neke paralele prema jednoj drugoj europskoj koncertnoj senzaciji, nizozemskom triju My Baby koji na sličnom pristupu gradi svoju karijeru.

Zahvaljujući takvim izvođačima blues je osvježen, pomlađen i svakako uzbudljiv na jednom drugom nivou. Pripadao mu je početak 20. stoljeća, a kako se stvari razvijaju, mogao bi opet zabljesnuti i u prvoj polovici 21. stoljeća.

Ocjena: 8/10

(Sony / Menart, 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X