Chris Cornell i Chester Bennington – dvije smrti u fokusu teorije urote

Sve je više pitanja, a sve manje odgovora o povezanosti naprasnih odlazaka dvojice poznatih pjevača.

Chris Cornell (Foto: Marko Jadro) i Chester Bennington (Foto: Roberto Pavić)
Chris Cornell (Foto: Marko Jadro) i Chester Bennington (Foto: Roberto Pavić)

Ured mrtvozornika u Los Angelesu je u petak 21. srpnja potvrdio da je smrt Chestera Benningtona, pjevača grupe Linkin Park, nastupila uslijed vješanja. Glasnogovornik ureda mrtvozornika Ed Winter izjavio je kako je Bennington pronađen obješen na vratima spavaće sobe u svojoj kući blizu Los Angelesa. Winter je dodao kako je se u sobi nalazila napola prazna boca žestokog alkoholnog pića, ali oproštajna poruka nije pronađena. Službena obdukcija još uvijek nije najavljena, javljaju The Guardian i Billboard.com.

Sama grupa Linkin Park još uvijek se nije oglasila svojom izjavom, već je samo na svojim službenim kanalima prenijela obavijest koncertnog promotora Live Nation kako se sjevernoamerička turneja do daljnjeg obustavlja, a nešto kasnije i linkove na SOS službe koje pružaju psihološku pomoć u slučaju suicidalnih nakana.

U međuvremenu su se proširile brojne lažne vijesti internetom. Posljednja od njih je da je policija Los Angelesa pokrenula istragu o mogućem ubojstvu pjevača Linkin Parka, ali je policijski glasnogovornik to opovrgnuo.

Obzirom da Chester Bennington kao i njegov pokojni prijatelj Chris Cornell nisu prije smrti odavali osjećaj depresije, te u intervjuima tvrdili kako su sve problematične ovisnosti za njih daleka prošlost pojavio se niz nepotvrđenih spekulacija da su ubijeni. Chris Cornell jer je navodno došao u posjed tzv. „crne knjige“ pedofilskog lanca iz elitnih krugova, obzirom da je sa suprugom Vicky pomagao brojne organizacije koje su spašavale djecu od traffickinga, i da ju je htio dati u javnost. Chester Bennington kao njegov dugogodišnji bliski prijatelj, i sam žrtva pedofilije u djetinjstvu je po nekim neprovjerenim iskazima htio provesti Cornellovu zamisao.

Chris Cornell snimljen na početku turneje 29. travnja u Tampi (Izvor: Facebook/Chris Cornell/official)
Chris Cornell snimljen na početku turneje 29. travnja u Tampi (Izvor: Facebook/Chris Cornell/official)

Teorijama urote u korist idu činjenice da Cornell i Bennington nisu ostavili oproštajne poruke tj. da nisu nađene, a time su prilično zamračeni motivi njihova samoubojstva (stručnjaci tvrde da obično oko 50% osoba ostavi takvu poruku prije nego li dignu ruku na sebe). Treba podsjetiti da je Cornellova smrt po službenim procjenama nastupila sat vremena nakon koncerta Soundgardena u Detroitu. Po izjavama članova benda, Cornell je nakon koncerta bio dobro raspoložen, dapače potpuno normalan, kako je izjavio Kim Thayll, suosnivač Soundgardena. MGM Grad Hotel gdje je pronađen obješen, udaljen je na manje od dva kilometra od Fox Theatera, te je cijeli bend do prenoćišta prevezen u kombiju u kojem su se svi družili. Prije toga je Cornell publici u dvorani rekao da se raduje sljedećem koncertu u Columbusu u Ohiu, koji je bio sutradan na rasporedu i da su posljednje njegove riječi upućene s pozornice bile: „Volim vas“.

Iz hotelske sobe je supruzi Vicky Cornell telefonski rekao da je možda uzeo pilulu ili dvije lijeka Ativan, kojeg mu je prepisao liječnik. Kasniji toksikološki nalazi su dokazali kako medikamenti nisu utjecali na pjevačevu smrt. No i tu postoji čudno ponašanje detroitske policije, obzirom da je nalaz djelomično ‘iscurio’ u medije, dok ga obitelj Cornell nije dobila, što je potvrdila njegova supruga i izrazila razočarenje u ponašanje policije koja je od početka istrage napominjala kako će ista biti transparentna. O tome je li slučajno u krugovima farmaceuta pokrenuta istraga ili istraživanja nuspojava navedenog lijeka koji je uzimao pjevač nije poznato javnosti. Slučaj je zaključen kao samoubojstvo.

S Benningtonom, koji je na 53. rođendan pokojnog prijatelja pronađen mrtav pod sličnim okolnostima u vlastitoj kući dva tjedna nakon završene europske turneje, zaključak da je u pitanju suicid, došao je iz redova policije istog dana. Istraga je, dakle, zaključena bez toksikološkog nalaza, dok službena obdukcija nije najavljena do danas. A nepobitna je činjenica da su oba pjevača bili priznati i cijenjeni u svom radu, situirane i stabilne obiteljske osobe, godinama izvan ovisničkih krugova, čiji su tragični postupci posebno zgranuli njihove najbliže, jer takve poteze nipošto nisu mogli ni naslutiti. To govori u prilog tome da nisu postojali periodi prije smrti kad su tražili psihološku pomoć ili davali naslutiti što će učiniti.

Činjenica je također i ‘papagajska medijska mantra’ oko ovih slučajeva stigmatiziranjem ovisničke prošlosti pjevača, a time i aktera popularne glazbe općenito, koja bi, valjda, sama po sebi trebala biti dostatno objašnjenje.

Dakako, nije smisao ovog teksta potpirivanje vatre nekakve teorije urote, za koju očigledno ne postoje neki materijalni dokazi, no s druge strane službeno prezentiranje i pojednostavljeno crno-bijelo objašnjavanje tragičnih događaja stvaraju dojam da sve treba što prije staviti ad acta. Jer, uopćeno zaključivanje da je za sve kriv rock and roll i poročni način života, koji obično ide uz njega, jednako je manjkav kao i zakulisne teorije.

Primjerice pismo koje je Bennington napisao kao oproštaj Chrisu Cornellu, za neke mainstream medije kao da je ključni dokaz pjevačeve pripreme na samoubojstvo dva mjeseca prije, jer je između ostalog napisao: „Ne mogu zamisliti svijet u kojem te nema.“ To je svakako izraz tuge zbog gubitka, ali baš i nije neki ‘dokazni materijal’. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Pjevajmo do izbora

Muzika ne dobiva izbore. U to su izgleda podjednako uvjerene sve političke
Idi na Vrh
X