Najbolji filmovi 2016. godine

S listom najboljih filmova 2016. pričekali smo kako bismo dali priliku svim lanjskim filmovima koji nam još nisu bili dostupni do kraja godine.

Najbolji filmovi 2016. godine
Najbolji filmovi 2016. godine

15. Ustav Republike Hrvatske

Film Rajka Grlića još je jedan u nizu vrlo dobrih domaćih filmova u posljednje vrijeme, te nakon drama “Ti mene nošiš” i “Zvizdan”, dokaz da se i u žanru komedije u Hrvatskoj može snimiti pametan i zabavan film. Duhovit scenarij Grlića i Tomića, te izvrsne uloge prvenstveno Nebojše Glogovca, ali i Ksenije Marinković, Dejana Aćimovića i Božidara Smiljanića, učinili su “Ustav” najboljim hrvatskim filmom godine.

14. The Eyes of My Mother

Ova američka gotička priča, kao i mnoge druge slične, smještena je negdje u američku zabit gdje nema nigdje nikoga, a psihologija stanovnika te zabiti odgovara onim najgorim iz kratkih priča Flannery O’Connor. “The Eyes of My Mother” je duboko nelagodan i uznemirujuć film, koji se, osim doista dobrim režiserom može pohvaliti i odličnom glavnom glumicom, lijepom Kikom Magalhaes u ulozi Francisce, koja sjajno igra žensku verziju Normana Batesa, potpuno nesvjesnu moralne pogrešnosti svojih zločina.

13. Deadpool

Svakako jedan od najzabavnijih filmova godine, ali i jedan od najboljih superherojskih filmova ikad snimljenih, duhovit je i vrckav koliko i njegov glavni junak kojeg igra briljantni Ryan Reynolds. Prost i vragolast film je usprkos dobnim restrikcijama potpuno razvalio na box officeu i osigurao si franšizu koja će sasvim sigurno imati brojnu sljedbu u godinama koje dolaze. Sve je u ovom filmu, od reklamne kampanje do autoironije, izvedeno majstorski i sa stilom.

12. Toni Erdmann

Gotovo tri sata komedije o kompliciranom odnosu poslovne žene i njezinog otkačenoga oca koji joj dolazi u posjet i infiltrira se u njen život, prolazi lako i pitko. Maren Ade napisala je i režirala toplu priču prožetu pamtljivim urnebesnim situacijama (od uvodne scene s preuzimanjem pornografije od poštara, pa sve do kraja i “golog partyja”), a izvedbe hladne Sandre Hüller i neobuzdanog Petera Simonischeka spadaju u najbolje prošle godine.

11. Hail, Ceasar

Iako kritike nisu bile univezalno oduševljene kako je obično slučaj kada su u pitanji filmovi Ethana i Joela Coena, “Hail, Ceasar” je odlična komedija sa odličnim glumcima i fenomenalnom scenografijom. Braća Coen su u detektivsku priču o holivudskom “čistaču” Eddieju Mannixu (Josh Brolin) u potrazi za otetim glumcem (George Clooney) uspjeli ugurati i scene iz mjuzikla i vesterna i bal na vodi i ruske podmornice i što god im je palo na pamet. I još jednom snimili sjajan film.

10. Gimme Danger

Priča o “najvećem rock’n’roll bandu ikad” The Stooges, u kojoj Iggy Pop duhovit i potpuno opušten, kopa po preostalim sjećanjima na divlje dane zaraznom lakoćom, a uz njegova tu su i svjedočanstva njegovih suboraca, u međuvremenu preminulih, bubnjara Scotta Ashetona i saksofonista Stevea Mackeyja, kao i gitarista Jamesa Williamsona, te velikog Mika Watta i drugih. U godini mlakih glazbenih biografija, Jim Jarmusch pokazao je kako se u dokumentarnoj formi stvara film dinamičniji od bilo kojeg igranog, kombinirajući koncertne snimke, duhovitu animaciju i retro materijal sačinjen od reklama, starih komedija i općenito svega što je mogao iskopati za ilustraciju radnje u razigrani kolaž koji ni u jednom trenutku nije zamoran gledateljstvu.

9. A Monster Calls

Priča o mladom Conoru (Lewis MacDougall) koji se suočava sa bolešću i neizbježnom skorom smrću majke (Felicity Jones) uz pomoć čudovišta iz drveta kojemu glas daje Liam Neeson, najemotivniji je film prošle godine koji će vam slomiti srce. Usprkos dojmu koji se može steći prije gledanja, film nije za djecu – preozbiljna mu je tema i premračna izvedba u režiji španjolskog redatelja J.A. Bayone, poznatog po hororu “The Orphanage”. Ali odrasle će natjerati na promišljanje, a kraj će vjerojatno rasplakati i najčvšće od njih.

8. Hell or High Water

Dvojica braće (Chris Pine i Ben Foster) putuju Teksasom i pljačkaju poslovnice banke koja im prijeti oduzeti imanje, a za petama im je pravedni rendžer (Jeff Bridges). Moderni vestern potpuno skrojen za današnje vrijeme vješto se bavi pitanjima morala i pravde, a sve to je popraćeno odličnim soundtrackom, što originalnim autora Nicka Cavea i Warrena Ellisa, što kompilacijskim temeljenim na starom i novom outlaw countryju. Opravdane oskarovske nominacije za najbolji film, scenarij i sporednu ulogu Jeffa Bridgesa.

>>Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X