Luce: Volim da mi pjesma bude zatvorena, smislena i misaona cjelina

Prošle godine predstavila se EP-ijem ‘U bojama’ i nakon toga više se nije moglo pogriješiti kome pripada taj topli, duboki i sjetni glas koji nekad lagano promukne na emotivnim vrhuncima i koji evocira na neka davna vremena kad su se pjevači ‘rađali’, a ne nastajali. Upravo se stoga i čini kako Luce jako dobro balansira između (glazbene) sadašnjosti i prošlosti i zbog čega se čini gotovo prirodnim slijedom da upravo ona otvori predstojeći Pozitivan koncert kada će na binu u petak 2. prosinca nakon nje izaći glazbeni doajeni Josipa Lisac, Darko Rundek i Bajaga. O spomenutim doajenima se zna gotovo sve. Mi smo u fokus izabrali Luce i pokušali saznati tko se nalazi iza ta četiri slova.

Luce (Foto: Vesna Zednik)
Luce (Foto: Vesna Zednik)

Otvaraš Pozitivac. Dakle, velika pozornica, Dom sportova… Kako gledaš na to, kako se pripremaš i u kojoj formaciji će te ranoranioci u dvorani moći čuti?

Luce: Velika pozornica, društvo velikih, veliko povjerenje pa i veliki presing, ali ne dam se! Gledam na sve to kao super priliku, motivaciju i izazov i veselim se. Pravu tremu neću imati do prije par sati pred koncert, ovisno koliko ću taj dan biti zadovoljna sa stanjem glasnica, po tom pitanju sam dosta samokritična. Formacija je bendovska plus “violončelsko pojačanje”. Jesam li upravo izmislila pojam? (smijeh)

Obzirom da si već nastupala s Josipom Lisac, a imate i zajedničke teme obzirom da vas je pokojni maestro Dinko Fio učio pjevanju, može li se i na Pozitivcu očekivati neki zajednički izlazak na pozornicu?

Luce: Mislim da već ptice na grani znaju koliko cijenim i volim Josipu i njen rad, interpretaciju, predanost te koliko sam joj zahvalna na pruženim prilikama. Dijelimo pozornicu, ali u različitom vremenskom terminu ćemo biti na njoj.

Tvoj posljednji singl „Vraćam se“ odiše nekom atmosferom s „Dnevnik jedne ljubavi“ Josipe Lisac, a opet čuju se tu i neki prizvuci Jadranke Stojaković. Pjesma je prilično snažno odjeknula u radijskim eterima, dakako ne svim, snimila si i spot za nju. Određuje li ona već sada neki smjer tvog budućeg razvijanja u prema domaćem vintage popu?

Luce: Heh, hvala na usporedbama, ali nije mi nitko od izvođača konkretno bio u glavi dok je pjesma nastajala. Dogodilo se sve jako brzo, tekst i melodija su dolazili istovremeno i čim sam ju na brzinu uspjela zapisati na papir i otpjevati na snimač zvuka na mobitelu, odmah sam imala tu neku retro ideju u glavi s velikim,moćnim refrenima. Kad sam došla u studio kod Marka Mrakovčića snimiti neki ozbiljniji info, oboje smo se u kratkom roku složili da pjesma mora biti neki “orkestar iz ’71. đir” i tako je ostalo. Ako sam do sad imala pjesme za uži krug ljudi, ova mi je stilski definitivno još više suzila taj krug, ali vjerovala sam u nju od prve minute jer je apsolutno iskreno izašla iz mene, bez ikakvog premišljanja, prepravaka, izmjena, a kad se tako nešto dogodi, prepuštam se intuiciji. Do sad su reakcije odlične i neke od njih vrlo intimne i dirljive, a to mi je samo potvrda da smo napravili nesto dobro. Ne usudim se još pričati o smjeru razvijanja, kad konkretnije sjednemo u studio i počnemo snimati pjesme za album bit ću pametnija i preciznija.

Predstavila si se prošlogodišnjim EP-ije „U bojama“. Sazrijeva li vrijeme za duosvirajuće izdanje? Jesi li uopće planirala da prvo izdanje bude EP?

Luce: Pjesme za moj prvi album su u pripremi; neke već postoje, neke su u nastajanju, a neke tek trebaju nastati. Ne želim brzati s tim stvarima. Mogu reći okvirno da je plan kraj 2017. godine, ali više o tome za nekoliko mjeseci.

Tko te od autora posebno stilski oblikovao, tko su bili ključni uzori?

Luce: Teško mi je to definirati. Odrasla sam uz razne utjecaje, od bluesa, soula, finog popa do modernijih indie melankolija… Evo spomenuti ću trojicu. Ni danas ne mogu ostati ravnodušna dok slušam Otisa Reddinga. Duša je izlazila kroz te pjesme i interpretacije i neće mi dosaditi nikad, a u glavu mi se “upilo” mnogo. Na ovogodišnjem koncertu u Lisinskom, Glen Hansard je neosporivo opravdao i potvrdio moju višegodišnju ljubav prema njegovoj glazbi, koja je također sigurno ostavila trag negdje u Lucinoj podsvjesti. Paola Nutinija pratim od prvog albuma i izdvojila bih ga kao izvođača novog doba koji po meni ima sve, odlične tekstove i aranžmane, emociju, karizmu, energiju, a bome sam ga se naslušala, tako da je sigurno i on ostavio utjecaj. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Tags:

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X