Yammatovo 2 – All about love u Kući za ljude i umjetnost

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha Yammatovog 1, nije bilo previše upitno hoće li uslijediti i druga ‘rođendanska proslava’ zagrebačkog radija Yammat FM pa me njihova najava Yammatovog 2 nije nikako iznenadila. S naglaskom na ljubav kao nit vodilju događanja, organizatori su 18. studenog u Laubu doveli britansku grupu ABC, koju predvodi 58-godišnji pop džentlmen, Martin Fry. ‘Leksikone ljubavi’ ABC-a začinila je pratnja simfonijskog Zagreb Stars Orchestra koji se, uz dirigentsku palicu svjetski poznate glazbenice Anne Dudley, članice poznate britanske avangardne synthpop grupe Art of Noise, pokazao dostojnim partnerom u ovoj pop odi ljubavi.

Martin Fry, frontmen grupe ABC (Foto: Samir Cerić Kovačević)

Već pri samom prilazu Laubi, bilo je jasno da se ove godine ipak podijelila koja pozivnica previše. Ulaskom u dvoranu kuće za ljude i umjetnost, iako se na Yammatu naglašavalo da je broj pozivnica ograničen zbog kapaciteta prostora, shvatila sam da su taj broj trebali zaustaviti par stotina ulaznica ranije.
Zagrijavanje je započeo Siniša Švec, koji je vrlo dobro znao kojim glazbenim izborom publiku pripremiti za ono što slijedi. To što slijedi očekivala sam kao eksploziju synth popa i glazbene ode 80-ima, godinama kada se svijet još uvijek, na trenutke, činio kao nevino mjesto u kojemu ima nade za optimizam i ljubav. Točno u 22 sata na pozornici se pojavljuje Zagreb Stars simfonijski orkestar te pod ravnanjem cijenjene dirigentice Anne Dudley, moćnim introm najavljuje glazbeni retro doživljaj, kakav uistinu vrijedi čuti i doživjeti.

Nakon nekoliko minuta, na pozornicu izlazi ABC ispred koje je zablistao Martin Fry, moglo bi se reći vremešan gospodin, sve dok njegove godine nisu nestale pod okriljem njegova postojanog, još uvijek sjajnog glasa. Glas mu je zvučao kao i u 80-ima, kada se željno iščekivao svaki novi album ABC-a. Ovaj pop showman, od samog je početka uvjerio publiku da će te večeri imati priliku uživati u glazbi, performansu i ritmu koji bi trebao pokrenuti sve one koji ritam popa vole i osjete. Hitovi s novog albuma poput „Viva Love“ te „Kiss Me Goodbye“, kao i neki od starih hitova poput „ Night You Murdered Love“ (koju je „posvetio“ svjetski poznatom zagrebačkom Muzeju prekinutih veza i njihovoj temi okončanja ljubavi) te „When Smokey Sings“ zvučali su puno bolje nego je to publika svojom reakcijom popratila. Iz žamora i ponešto inertne reakcije na plesnom podiju, dalo se zaključiti da brojni ovdje nisu bili zbog glazbe, nego zbog „velikog“ događanja koje je te večeri bilo „najpoželjnije mjesto“ u gradu, ne zbog fenomenalnih ABC, nego zbog onoga što Yammatovo predstavlja – novo događanje na zagrebačkoj urbanoj sceni gdje se mora biti viđen.

Anna Duddley (Foto: Samir Cerić Kovačević)

Ipak, oni koji su tu bili zbog glazbe, pred kraj prvog dijela koncerta, uspjeli su svojom energijom prevladati te se stari pop u novom ruhu počeo stapati s plesom mase. Taman kada se publika zagrijala, nakon 50-ak minuta svirke, uslijedila je pauza. Moram priznati da je i dobro došla, jer dio publike koja nije razumjela kakva je večeras prilika za uživanje u glazbi ispred njih, ipak je otišao.

Po povratku s pauze, bend je odmah krenuo sa zanosom, a publika je nastavila u raspoloženju s kraja prvog djela koncerta. „Show Me“ s albuma „Lexicon Of Love“ te uspješnice poput „Poison Arrow“, „Many Happy Returns“ i „Tears Are Not Enough“ konačno su od publike dobile ono što su i zaslužile. Pjesme su pozdravljane pljeskom, uzvicima oduševljenja i raspoloženje je samo raslo. Gospodin Fry je svojim sjajnim izvedbama zgrabio publiku za noge i grla te nas sve zajedno odveo na putovanje vremenskom kapsulom, u te divne 80-e kada se u disco klubovima širio zarazni pop. Kraj nastupa, ABC su završili (kao što se od takvih starih i iskusnih izvođača i moglo očekivati) svojim najvećim hitom „The Look Of Love“. Singl, koji je 1982. bio broj 1 na Billboardovoj Dance/Disco ljestvici, Laubu je doveo do vrhunca. Naravno da su nas takvi džentlmeni, uz pratnju velike dame te vrhunskih simfoničara, počastili bisom na kojemu su se od Laube i publike oprostili izvedbom, te večeri već uživane, „Poison Arrow“.

ABC – Yammatovo 2 u Laubi (Foto: Samir Cerić Kovačević)

Yammatovo 2 se zaokružilo uz neke poznate stare poznanike poput Soft Cellsa, Talking Headsa, Becka….koje je Emil Tedeschi pod svojim DJ pseudonimom „SMS Deutsch“ pažljivo birao za one koji su, željni tih dobrih starih vremena, ostali i dalje na podiju kuće za ljude i umjetnost, kao da ne žele da se, te večeri ponovno oživljene godine, ne završe.

Yammat FM još jednom je dokazao svoj izniman ukus za glazbu i ljude, te se nadamo da nas niti sljedeće godine neće razočarati svojim izborom. Samo se nadam da će se ograničeni broj posjetitelja spustiti na daleko manji od onoga ove godine.

Na kraju, usprkos elementu „vidjeti i biti viđen“ koji se pokazao fokusom Yammatova, iz Laube sam izašla zahvalna Yammatovcima što su nam priuštili izvrstan glazbeni doživljaj. Sretna što sam imala priliku doživjeti britanske pop velikane, uz pratnju ništa manje velike Anne Dudley i izvrsnih glazbenika Zagreb Stars orkestra, nisam mogla ne pitati se kakav bi doživljaj bio čuti Leksikone ljubavi u Royal Festival Hallu Londona. No, pustimo putovanja vremenom i prostorom, Yammatovo je ipak našem gradu dalo nešto novo, nadu da koncertno i glazbeno sutra u Zagrebu može biti još ljepše i još bolje. Ostaje nam samo pričekati sljedeću godinu i vidjeti kakvu će nam zabavu ekipa Yammat FM-a prirediti za svoj treći rođendan. Poznavajući njihov vrsni ukus za glazbu, ne sumnjam da će se u ovom gradu i sljedeće godine glazbeni znalci i ljubitelji dobrog zvuka boriti za koju pozivnicu više.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X