Teenage Fanclub ‘Here’ – nova doza indie romantike

Neki bendovi kao da egzistiraju u vlastitom prostoru i vremenu, potpuno nezainteresirani za bilo kakve glazbene trendove i prevladavajuće ukuse publike.

Teenage Fanclub 'Here'
Teenage Fanclub ‘Here’

Škotski Teenage Fanclub ogledni je primjer takvog benda čiji je romantični i blago melankolični koktel indie rocka, power-popa, folka i Byrds/Beach Boys vokalnih harmonija „preživio“ sve promjene i pokrete na britanskoj sceni, još od dana Madchestera i shoegazea, preko grungea i britpopa pa sve do velikog povratka rock’n’rolla zahvaljujući sastavima poput Libertinesa i Arctic Monkeysa.

Spomenuti su žanrovski složenac do savršenstva doveli već na trećem studijskom albumu, remek-djelu „Bandwagonesque“, te mu ostali vjerni sve do današnjih dana i jubilarne desete ploče „Here“.

Drugim riječima, u ovih 12 pjesama neće vas čekati nikakvo iznenađenje, što je vjerojatno idealna preporuka svima koji su se u prvoj polovici slagali s nesretnim Kurtom Cobainom kada je Teenage Fanclub proglašavao najboljim bendom na svijetu. Norman Blake, Gerard Love i Raymond McGinley skladanje su, kao i obično, podijelili manje-više ravnomjerno, pri čemu je ovaj posljednji očito bio i najinspiriraniji te na budućim kompilacijama grupe osigurao mjesto za medidativne i blago psihodelične laganice „Steady State“ i „With You“, kao stvorene za slušanje u kišnim jutrima ili tijekom dugih noćnih vožnji.

Blake je, pak, najdalje dobacio u akustičnoj završnici „Connected To You“, gitarističkom popu „I’m In Love“ i neodoljivoj melodiji Big Starom inspirirane „Live in the Moment“, a male posvete grupi velikog Alexa Chiltona ispisao je i Gerard Love u „I Have Nothing More To Say“ i „Thin Air“. Teenies, kako im obožavatelji vole tepati, ništa novoga ne donose ni na tekstualnom planu – njihovi stihovi gotovo bez iznimke govore o ljubavi od koje se na „Here“ u jednakoj mjeri opraštaju („The Darkest Part of the Night“) i slave je kao jedino za što se u životu stvarno vrijedi boriti („I’m in Love“).

Ostatak materijala nije na toj razini pa možemo zaključiti kako su ovom albumu nedostajale još dvije do tri jake pjesme da se u diskografiji Teenage Fancluba smjesti u neposrednoj blizini klasika poput „Bandwagonesque“, „Grand Prix“ i „Songs from Nothern Britain“.

Ocjena: 7/10

(Merge, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X