Murph (Dinosaur Jr.): Uživamo u sviranju, odrasli smo ljudi, znamo odijeliti bitno od nebitnog

Album ‘Give A Glimpse Of What Yer Not’ izlazi idući tjedan, a tim povodom smo popričali s Murphom iz Dinosaur Jr-a.

Dinosaur Jr. (Foto: Levi Walton)
Dinosaur Jr. (Foto: Levi Walton)

Dinosaur Jr. svakako spadaju u grupu najznačajnijih grupa američke alternativne scene. Njihov novi studijski album „Give A Glimpse Of What Yer Not“ bit će objavljen 5. kolovoza, a krajem lipnja se činilo da ćemo pretpremijeru imati i u Zagrebu na najavljenom koncertu u Tvornici kulture koji je nažalost zbog bolesti J Mascisa bio otkazan, kao i cijela europska turneja. No, za vjerovati je da će se Dinosaur Jr. svakako u bliskoj budućnosti iskupiti za to. A o tome što donosi skorašnji novi albumu, razgovarali smo s bubnjarem Murphom koji nam se javio iz Londona.

Kako je protekao nastup kod Joolsa Holanda i jeste li zadovoljni time kako pjesme s novog albuma „Give A Glimpse Of What Yer Not“ zvuče uživo?

Murph: Moram reći da sam uzbuđen i sretan zbog tog albuma. Za sada mi je jedan od omiljenih. Posebno mi je drago što nas je Jools Holand ugostio u svojoj emisiji gdje smo svirali prve dvije pjesme s albuma koje su moćno zazvučale. Obično zaziremo od takvih promocija, ali Joolsa jako cijenimo i bilo nam je drago što nas je pozvao.

Kako se Henry Rollins našao u cijeloj priči? On je simpatičnim videom najavio „Give A Glimpse Of What Yer Not“.

Murph: Henry je naš veliki obožavatelj još od vremena kad smo zajedno išli na „Bug“ turneju (1988.-1989. godine op. a.), prije četiri godine smo također surađivali u New Yorku kad smo odradili niz showova na kojima je on bio u ulozi moderatora između nas i publike. Pored toga on jednostavno voli raditi te PR stvari. Tako da nam je izgleda postao najbolji prijatelj (smijeh).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Iwa3DO5_irM[/youtube]

Bi li mu vratili uslugu i najavili tako Rollins Band da se kojim slučajem odluči ponovo aktivirati na taj način?

Murph: Naravno! Bio bih sretan da to mogu učiniti, obzirom da znam da ga glazba više ne zanima na način kako se godinama njome bavio. On je sada čovjek riječi, a ne glazbe. Što se glazbe tiče, pretvorio se u gorljivog kolekcionara. Možda bi bilo bolje reći da je arhivar, jer skuplja i arhivira sve do čega može doći. Pravi je glazbeni historičar koji kao hrčak skuplja građu. I on sam kaže kako je od uloge frontmena morao krenuti dalje.

Tko je autor naslovnice novog albuma? Naime poznato je da Dinosaur Jr. oduvijek pazi kako komunicira i s naslovnicama.

Murph: Jao, sad sam u neugodnoj situaciji jer uistinu ne znam čovjekovo ime. Jedino što znam jest da je riječ o njemačkom autoru koji je J. Mascisu (pjevač i gitarist grupe, op. a.) zapeo za oko još prije. J. je jednostavno taj koji ima informacije tko je tko u tom svijetu. Poznaje cijelu mrežu ljudi koji se bave vizualima, jer je to na kraju krajeva oduvijek bio njegov posao. Gotovo da o tome nikada ni ne pričamo. U tim situacijama ja sam kao obožavatelj grupe. Dobijem CD u ruke i sve što obično kažem je „uau“! J. od početka ima oko i osjećaj za to, kao što je uvijek točno znao što traži. U smislu da naslovnica ne bude previše punk ili grunge, nego nešto između što predstavlja alternativnu glazbu. Kad god je došla priča do naslovnice albuma, Lou (Barlow) i ja smo mu uvijek davali odriješene ruke u odlučivanju. To je često delikatna odluka u kojoj treba slijediti instinkt. Ako nemate instink u tim stvarima, onda je bolje ne miješati se u posao onome tko ga ima. Mislim, znalo je biti situacija da imamo pred sobom desetak grafičkih rješenja. Meni se svako činilo dobrim i kvalitetnim, ali J. ima nos za osjetiti što odgovara više našem zvuku, a što manje, u određenom trenutku. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X