My Baby ‘Shamanaid’ – Amsterdamski blues šamani

Kad bend stil koji svira nazove delta trance louisiana dub indie funk, a uz to dolazi iz melting pota zvanog Amsterdam, stvari već na prvu zvuče zanimljivo, a kad se posluša njihov album ‘Shamanaid’ – još zanimljivije.

My Baby 'Shamanaid'
My Baby ‘Shamanaid’

Žešća je to šamanština u kojoj se što se tiče samog benda pomiješala nizozemska i novozelandska krv, dok glazbeno gledano, to je kao da se nizozemski party brod nasukao na neki sprud močvarne delte Mississippija i tamo ukrcao neku starosjedilačku voodoo blues ekipu čime je akustično slajdiranje susrelo duh europske prijestolnice dekadencije.

My Baby čine Daniel ‘Da Freez’ Johnston, Joost ‘Sheik’ van Dyck and Cato van Dyck i predstavljaju uistinu izvrsno osvježenje na europskoj sceni. Istovremeno su popistički-radiofonični ‘do bola’, glazbeno zanimljivi i nimalo banalni, a uz sve su i ono neobjašnjivo što ide pod opis ‘cool’.

„Shamanaid“, inače njihov drugi album u karijeri, otvara „Seeing Red“, koja bi se bez problema mogla zabunom upisati pod novo Mobyjevo čeprkanje po starim gospel i blues singlicama s početka XX stoljeća (ali ne samo tu pjesmu na ovom albumu). „Meet Me At The Wishing Well“ osvaja svojom atmosferičnošću, a ujedno je dokaz kako „Seeing Red“ nije bila sretna okolnost, već da My Baby itekako drži nit svoje nekonvencionalne kreativnosti nakon čega udara novi puteni singl „Uprising“ idealan i za plesne podije i nimalo uvredljiv za istinske blues poklonike.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LkXLLpT2OSY[/youtube]

„The Doors Of Your Mind“ kao da je neka davnašnja simbioza Carole King i Hoyta Axtona, pa ako ćemo o pojmu otvaranja nekog novog neohippie poglavlja, ova pjesma bi mogla biti dobra početna točka. S „Mary Morgan“ My Baby su opet graciozno ušli u mulj Delte, spontano i s lakoćom, oduševljavajućim minimalizmom, a opet s tako dubokim naklonom svemu što je od tamo izašlo i inspiriralo glazbeni svijet.

S uvodnim riffom na „Remedy“ postaje kristalno jasno da je „Shamanaid“ već na svojoj sredini album koji nema lošeg momenta, a kamo li loše pjesme, kao što je i „Remedy“ još jedan lijek za dušu u nizu. Zaokret prema akustičnom američkom folku grupa jednako uspješno izvodi s „Hidden From Time“. „6 x 2“ i „Marching“ zagasito najavljuju smiraj, dok album zatvara „Panggajo“, inače tradicionalna glazbena tema s Molučkih otoka u Indijskom oceanu kojom se najavljuju lokalne seoske svetkovine.

Album „Shamanaid“ objavljen je u ožujku ove godine, no obzirom da su My Baby na mini turneji na ovim prostorima, može se reći da je pravo vrijeme za ovu recenziju, kad se večeras u zagrebačkoj Tvornici i sutra u riječkom Palachu može uživo provjeriti koliko ova šamanstvo uživo drži vodu. My Baby svakako ne bi trebalo propustiti.

Ocjena: 10/10

(Embrace Recordings, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X