Foltin: Granice su suvišne za nas koji želimo isto ali na različiti način

Četvrtak 16. travnja bi se mogao u Zagrebu još prozvati malom smotrom makedonske kulture. Tog dana Mizar će nastupiti u Tvornici kulture, dok će u sklopu programa Dozvoljeni četvrtak u Vintage Industrial Baru također nastupiti jedan od najvažnijih makedonskih sastava koji briše stilske granice – Foltin. Ova grupa dugo nije imala koncert u Zagrebu i to je svakako dobra prilika da ih se pogleda i posluša. Tim povodom porazgovarali smo s pjevačem grupe Branislavom Nikolovom, a pridružio se i Pece Trajkovski – Brada, klavijaturist i gitarist.

Foltin
Foltin

Nazivaju vas jednim od najvažnijih makedonskih bendova. Je li lako ili teško živjeti s tim epitetom?

Branislav Nikolov: Ma to jе olajavanje (smijeh). Ne stvarno, epiteti su tu da bi uljepšali život. Živimo u paralelnim svijetovima. I kad je u pitanju muzika, a to je veoma važna stvar za prave ljude, onda svaki pojedinac pravi nekakav svoj, kako bih to rekao, subjektivni audio-fokus, to jest, sluša samo to što mu je bitno, a sve drugo ostane u mutnoj izmaglici. I kad čuješ tako nešto, onda u isto vrijeme osjećaš uzbuđenje i nelagodu. Ali stvarno paše, kada shvatiš kako nekom puno znači upravo to što ti misliš da treba čuti od tebe. Onda ima smisla tome se i malo radovati.

Donosi li to i veliku odgovornost u autorskom radu?

Branislav Nikolov: Autor mora imati dovoljno odvažnosti i samopouzdanja. Kreativni čin je prava avantura. Ideš novim putem. Stvaraš nove svijetove, relacije, nove pojmove i zvukove. Osjetiš se božanstveno. U tom smislu, prenaglašeni osjećaj odgovornosti mogao bi biti sputavajući. Posebno ako o tebi kritičari pišu hvalospjeve, ili ako kritike prihvatiš previše ozbiljno, pa tako postaneš ovisan o epitetima. Jednostavno, moraš naći svoj “glas”, pjevati njime i sve će biti u redu, i za sebe i za one koji te vole. Ali mislim da svaki umjetnik ima jednu pravu odgovornost, A to je da bude iskren prema sebi i društvu. Umjetnik mora slobodno misliti i to slobodno izražavati. Mora komentirati, kritizirati i preispitivati autoritete i stanje društva. Svaki na svoj način, ali svaki mora tražiti više i bolje za svoju zajednicu, a ako je velik, za cijeli svijet.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=G0-I7dG8byQ[/youtube]

„Ela si v krevet“ vaš je novi singl. Čini mi se odlična najava novog materijala. Je li sličan ili odudara od ostatka novog materijala, obzirom na Vašu stilsku neograničenost?

Branislav Nikolov: Pa ja volim kad je nešto šareno, ali satkano od istog materijala. Sva ta različita izražajna stredstva koristiš u jednom dahu, u jednoj fazi, kad te raduju i muče jedno te iste konkretne stvari.

Što vas inspirira na novom materijalu? Prošlo je tri godine od posljednjeg albuma „Antitelo“.

Branislav Nikolov: Mi smo bend. Puno je to ljudi s pravom glasa, i sve te osobne inspiracije će uvijek vući svaka na svoju stranu. Zato ja ne bih puno o tome. Ali ipak, može se reći da je ovaj novi materijal prožet jednim osjećajem nemira. Nemir u odnosima između muškarca i žene, i nemir u odnosu pojedinca prema ovom našem suvremenom društvu.

Foltin
Foltin

Na vaša prva tri albuma zanimljiva je fonetska igra s portugalskim, rumunjskim, španjolskim i francuskim jezikom. Kako ste došli na tu ideju?

Branislav Nikolov: Kad si mlad, to svakako dolazi s mladošću, više si sklon eksperimetiranju. A eksperiment ja igra. Mi smo svoj bend oduvijek zamišljali kao neki smiješni brodić koji će se ljuljati u moru poznatih i nepoznatih ljudi. Ludo putovanje u strašnom svijetu zvuka, dima i božanstvenog znoja. Pa kad neko putuje, realno i virtualno, ako je muzičar onda će prvo pokupiti karakteristične glasove jednog (ili više) jezika i poslije ih upotrijebiti na nivou njegove estetske funkcije, znači bez suvišnog značenja riječi. Znate, ono, kad slušate neku pjesmu i ništa ne razumijete, ali vas ona odvuče u neki svijet kojeg možete prepoznati na osnovu karakterističnog zvuka i fonetike. Ali to je bilo u prvom dijelu, drugi dio je na makedonskom. Volimo izraziti najdublje osjećaje, a to je nama moguće samo na jedan način: pjevanjem na maternjem jeziku. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X