ON ‘Gospodin Oktober’ – kroz čudesne krajolike zvučne avature

Marko Ferlan, Josip Šustić, Mario Petrinjak i Luka Čapeta su četiri prijatelja iz Slovenije i Hrvatske trenutno nastanjeni u Beču. Našli su se zajedno iz ljubavi prema glazbi i 2010. Oformili bend ON.

ON 'Gospodin Oktober'
ON ‘Gospodin Oktober’

Više informacija o ovoj grupi ne može se naći, čak je i službena internetska stranica osmišljena kao dobra igrarija s puno smisla za humor. Dakle fokus grupe ON jasno je usmjeren na glazbu i isključivo na glazbu, i to instrumentalnu. Što se inspiracije tiče, nebo je limit. Na albumu „Gospodin Oktober“ objavljenom u prosincu prošle godine gruvaju funk, surf, progresivu (kako rock, tako i metal), džezistički se poigravaju s improvizacijama i često ne mare za minutažu skladbe, tj. drže se one floydovske da sve treba trajati koliko treba trajati.

Činjeni ca je da tako koncipirani bendovi i njihovi albumi lako mogu prerasti u egotripsko onaniranje zvukom u dokazivanju svoje superiornosti spram glazbenih sitlova (i manjka konkretne inspiracije koja se nadomješta ‘kilometarskim’ solo dionicama), ali kod ON to nije slučaj. Koliko su zatvoreni u ćeliju svog glazbenog svijeta, toliko i slušatelja puštaju unutra.

S prvom „Primal Fear“ ulaze gotovo filmski, jednako kao što i s posljednjom „Viking“ u sličnoj funk maniri pružaju zaokruženu notu albuma „Gospodin Oktober“. Nakon „Primal Fear“ širi se polje djelovanja prema rock ambijentali s „Godspeed“, koju izvrsno režu sa „Strange Surfer“ na koju apsolutno ne bi imali što prigovoriti ni The Bambi Molesters. No središnji dio pripada tehničko-stilski zahtijevnoj „Adventure Time“ u kojoj se otpuštaju svi ventili jer u 12 ‘maratonskih’ minuta u koliziji je gotovo svaki popularni glazbeni stil, a sve je upakirano u prepoznatljivi riff-patern koji svako malo služi kao marker slušatelju da nije došlo do promjene pjesme iako se zvuk svako malo potpuno zaokrene. Istinski dobro dočarana audio avantura po globusu koja s uvodom naredne „Song For The Mountains“ završava u Africi da bi se nešto kasnije obrela u meditativnoj sferi odmjeravanja svakog odsviranog tona i polako u svojih deset minuta krenula prema dinamičkoj katarzi.

Produkcija je također veliki plus ovog albuma snimljenog u zagrebačkom Kramasonik studiju. Zvuk je lijepo i prezentno oblikovan, kao što je zanatski obojan poštujući povijesna razdoblja određenih stilova. Tko uživa u onome što rade grupe Chui i Bonebomb, svakako bi trebao obratiti pažnju i na ON. Naravno cijeli album je dostupan na Bandcampu.

Ocjena: 8/10

(Samizdat, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X