Lucas MacFadden – Tko je DJ Cut Chemist

Slikarski kist zamijenio je gramofonima, a prije dolaska u Zagreb s DJ Shadowom uspio je nekoliko riječi razmijeniti i s nama za Ravno do dna u jeku zgusnute europske turneje.

Cut Chemist
Cut Chemist

DJ Shadow i Cut Chemist nisu postojali, odnosno bili su dvogodišnjaci kad je Africa Bambaataa s 18 krenuo u život: od službene klasifikacije pripadnika bande, preko rodonačelnika hip-hopa do profesure na Sveučilištu Cornell koje je na bazi njegove kolekcije ploča postalo bogatije za znatan dio glazbene povijesti posljednje četvrtine 20. stoljeća.

Prije nego je postao Cut Chemist, Lucas MacFadden odrastao je na holivudskim brdima i na pitanje što je obilježilo njegovu mladost tamo, s malo skrušenosti u glasu kaže: “Bilo je definitivno puno škole”. Njegova kolekcionarska strast za pločama probudila se dosta rano, pa se već kao trineastogodišnjak počeo afirmirati u tom smjeru, jedno putovanje u New York u tim nježnim godinama iznimno ga se snažno dojmilo. Nekoliko desetaka tisuća ploča smjestio je u dvije odvojene pažljivo katalogizirane zbirke, jednu je ostavio kod mame, a druga je narasla u njegovom vlastitom domu i studiju.

Cut Chemist i DJ Shadow upoznali su se kao dvadesetdvogodišnjaci, jednog lijepog dana 1994. Iste godine je diplomirao slikarstvo i što je najvažnije tada nastaje njegova prva objavljena kompilacija “Sick Experiment“, a punih dvadeset godina kasnije napravili su svoj četvrti zajednički projekt i nazvali ga “Renegades of Rhythm” – 90 minutni audio vizualni performans sastavljen upravo na temelju zbirke ploča i povijesti koju je sastavio Africa Bambaataa.

DJ Shadow i Cut Chemist
DJ Shadow i Cut Chemist

Kao veliki skeptik u pogledu vizulane zanimljivosti nastupa DJ-a bitno mu je bilo čuti da je nastup upotpunjen edukativnim vizualima. Sasvim je jasno da gostovanje dvojca u Zagrebu, 9. veljače u sklopu gusto složene europske turneje ima uz edukativnu i povijesnu komponentu. Njihova je interpretacija glazbene povijesti već isprobana na cijelom sjevernoameričkom kontinentu pa na pitanje kakva je to turneja bila; ponosno, sampouzdano i kratko Cut Chemist odgovara s: “It was great!”

Po pitanju novog materijala, MacFadden tvrdi da je u izradi, naslov još uvijek radni tj. nekoliko opcijamu je na pameti. Svoj prvi studio u roditeljskom domu kaže više ne koristi, sada kombinira rad od kuće i boravak u različitim studijima, na glazbene konferencije ne odlazi već neko duže vrijeme. Na pitanje što od tehnologije koristi i da li je vinili snob odgovara kako mu ništa nije strano i nije mu teško priznati da je nastupao koristeći mp3 player. “Ne diskriminiram niti jedan vid tehnologije, sve ih koristim, a CD-ove sam slušao dok su bili popularni.” Najnoviju tehnološku stvarčicu komentira: “Ima već neko vrijeme kako sam se susreo s tim vidom rada gdje se se ništa ne koristi, bukvalno se skreča po zraku. Moram priznati da mi je to neobično i nisam se dobro osjećao radeći na tom principu, moram moći nešto dodirnuti. U svakom slučaju to me oduševilo, iako je takva tehnologija izumljena prije dosta godina još je nisam vidio vani – na djelu u komercijalnom svijetu.”

DJ Shadow i Cut Chemist
DJ Shadow i Cut Chemist

Kao slikar, Lucas Macfadden također ima zanimljiv stav. Za njega je posve je jasno zbog čega je glazba puno prijemčiviji i lakši medij izražavanja od slikarstva, čak je u nekoliko navrata sastavio performans u oba medija istovremeno, no tu snimku uz ovaj članak nećemo vidjeti. Multimedijalni izraz mu je zanimljiv, ali ne i trenutno izvediv.

“Jednostavno već jako dugo nisam u slikarskom miljeu, svako toliko dogodi se nešto što bih prije opisao kao posjetu nego stvarno uranjanje u scenu. Uistinu isto je kao i sa glazbom, zahtjevno je i uzima strašno puno vremena i energije kako bi izrazio što god već želiš reći tako da sam se ja odlučio za glazbu. Međutim ostavljam otvorenom tu slikarsku mogućnost negdje u budućnosti.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X