‘Teorija svega’ – pitka melodrama nedostojna velikana

Ne znam iz kojeg je razloga svakog velikana svjetske umjetnosti ili znanosti potrebno sagledati kroz prizmu njegova odnosa s ženama (‘Genijalni um’, ‘Igra oponašanja ‘i slični filmovi), ali ‘Teorija svega’ je u tome otišla najdalje i priču o jednom od najvećih umova u povijesti čovječanstva pretvorila u sapuničastu melodramu bez imalo uzbuđenja.

'Teorija svega'
‘Teorija svega’

Istina, sam je film ekranizacija knjige Jane Hawking, supruge Stephena Hawkinga, pa je tako potpuno razumljivo kako se radnja vrti upravo oko njihovih zajedničkih trenutaka, ali taj mlaki odnos jednostavno brzo postaje dosadan i beživotan pa minute filma prolaze u iščekivanju onih rijetkih briljantnih trenutaka koji su obilježili Stephenovu karijeru i promijenile naše poimanje svijeta, svemira i postojanja. Da, priča o odnosu mlade studentice književnosti i revolucionarnog fizičara koji oboli od neizlječive bolesti jest priča koju treba ispričati, ali to ne znači da je ona nešto posebno zanimljiva… ruku na srce, da nema samog lika profesora Hawkinga, “Teorija svega” bi se bez imalo sumnje mogla smatrati jednim od onih generičkih Lifetime TV filmova koji se pogledaju i zaborave za maksimalno tjedan dana. Oscarovska nominacija za najbolji film godine? Totalni promašaj…

Ako ćete godinu dana nakon što pogledate “Teorija svegu” zapamtiti išta o ovoj biografskoj drami onda je to definitivno uloga Eddieja Redmaynea koji je fantastično portretirao Stephena Hawkinga. Trivia kaže kako je i sam slavni fizičar u nekoliko navrata pomislio kako gleda samoga sebe koliko ga je ovaj mladić dobro skinuo. Od pokreta i hoda preko samog držanja i govora, sve što Redmayne radi odiše autentičnošću. Nema pretjerivanja, nema pretjeranog glumatanja niti prenaglašavanja, a ponekad su mu iznimno bitne i znakovite reakcije jedva primjetni pomaci obrva, očiju ili usana. Njegova kolegica Felicity Jones, koja glumi samu Jane Hawking, također zaslužuje svaku pohvalu iako joj muški kolega krade svu pažnju te se ona mora zadovoljiti nešto decentnijom i suzdržanijom glumom. Oscarovske nominacije za najboljeg glavnog glumca i glumicu? Potpuno zasluženo…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=x8QYUgO-tZo[/youtube]

I dok je sama fotografija i režija filma poprilično dosadna i nemaštovita, s tek ponekim bljeskom istinske virtuoznosti, zvuk i glazba su ono što čini razliku i moram priznati, vrlo često izaziva emotivnu reakciju. Tijekom dva sata filma u nekoliko iznimno emotivnih trenutaka, kada se likovi lome ili metamorfiziraju, glazba je ta koja diktira tempo i izaziva osjećaje i vodi nas kroz ono što inače radi slika. Za to je zaslužan izvrsni islandski skladatelj Jóhann Jóhannsson, a njegov je score definitivno najbolji audio-vizualni element cijelog filma.

Nakon odgledane “Igre oponašanja”, koja ne samo da je duboka i emotivna, već je i napeta i atraktivna, “Teorija svega” se ipak čini kao daleko inferiornije djelo i to isključivo zbog melodramatičnih elemenata cijele priče. Priča ovo dvoje ljudi je zanimljiva iz razloga što je jedno od njih veliki Stephen Hawking, a kada se on postepeno ukloni iz jednadžbe ne ostaje puno mesa za nešto pretjerano zanimljivo. Što je najgore, čak niti ta melodrama nije obrađena kako spada, pa su neki vrlo zanimljivi detalji poput njihova zaljubljivanja, seksa ili međusobnog udaljavanja ostali prilično magloviti, ako ne i uopće izignorirani. Sve u svemu, radi se o klasičnom TV filmu kojeg od prosjeka izdvajaju jedino fantastične glumačke izvedbe, izvanredan score i velikan koji je u fokusu radnje, ali da će “Teorija svega” u budućnosti biti značajna referenca za bilo što… čisto sumnjam!

Ocjena: 6/10

(Working Title Films; 2014)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X