Nominacije za Oscar 2015. – kruna fenomenalne filmske godine

Objavljene su nominacije za Oscare. Tko ima šanse za odlazak kući s najprestižnijom filmskom nagradom, tko je ostao kratkih rukava, slijedi u pregledu.

Oskari 2015
Oskari 2015

Akademija ove godine ima film koji može bez grižnje savjesti nagraditi zbog hrabrosti i jedinstvenog pristupa, i zasad, iako je još rano, sve upućuje na to da će “Boyhood” odnijeti kući glavne Oscare, za najbolji film i režiju. Jedina stvar koja može igrati protiv “Boyhood”, jest to da je možda previše indie za Akademiju. No, u predsezoni osvojio je gotovo sve, a Zlatni globusi gurnuli su ga još više u tom smjeru, a glavne konkurente još više od njega udaljili. “Selma” je na Globusima osvojila samo nagradu za najbolju pjesmu, a “Birdman” je ostao bez glavne potvrde za najbolju komediju, koja je otišla “Grand Budapest Hotelu” Wesa Andersona. “Birdman” je fenomenalan film, ali za glasače Akademije vjerojatno mrvicu previše otkačen kako bi isplivao kao favorit. “Selma”, pak, pati od problema što je lani nagrađen “12 godina ropstva”, a teško je zamisliti kako će članovi dvaput za redom birati drame o rasi. No, i dalje je riječ o filmu koji se bavi “važnom” temom, a koji je možda malo prekasno izašao da ga se uzme u obzir za nagrade koje se ranije dodjeljuju. Oscar je za više od mjesec dana, još nije kasno da se stvari promijene, premda crna redateljica Ava DuVernay nije dobila redateljsku nominaciju. Po tom su pitanju, možda iznenađujuće, bolje prošli izvrsni “Foxcatcher” Benetta Millera, o kojemu smo već pisali, te “Grand Budapest Hotel”.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IiDztHS3Wos[/youtube]

Slijede dvije britanske biografske drame “The Imitation Game” o Alanu Turingu i “Theory of Everything” o Stephenu Hawkingu. “The Imitation Game” je bolji od ta dva filma. Kvragu, bolji je od brojnih osvajača nagrade za najbolji film posljednjih godina, ali 2014. bila je doista iznimna za film. Stoga oba ova filma svoje nagrade imaju više šanse tražiti u kategoriji najboljeg glumca, adaptiranog scenarija i glazbe. Glumačkog Oscara više ima šanse osvojiti mladi Eddie Radmayne, koji je za briljantan posao u ulozi Hawkinga osvojio Zlatni globus, ali za ovaj uspjeh morat će se razračunati sa favoritom Michaelom Keatonom koji, osim što je u “Birdmanu” apsolutno razvalio, ima i dodatnu prednost povratničkog statusa, koji Akademija tradicionalno voli posebno vrednovati. U ovu kategoriju neplanirano se uvukao Bradley Cooper za ulogu Chrisa Kylea, najubojitijeg američkog snajpera u filmu Clinta Eastwooda koji dežurni liberali već žestoko napadaju zato što protagonista prikazuje kao osobu s moralnim dvojbama, a pravi Kyle je, navodno, bio samostroj za ubijanje. Zbog njega kratkih je rukava ostao vjerojatno David Oyelowo koji u “Selmi” glumi Martina Luthera Kinga. Na kraju, Keaton je jedini od nominiranih koji igra fiktivnog lika.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1Fg5iWmQjwk[/youtube]

Kategorija sporednog glumca donijet će najveću nepravdu ove godine. J.K. Simmons je fenomenalan glumac, svi ga volimo još od uloge Schillingera u “Ozu” i svakako nam je drago da će se okititi Oscarom, ali… Njegova uloga u filmu “Whiplash”, u kojemu maltretira mladoga bubnjara u želji da od njega napravi velikana, jednostavno nije sporedna. U stvari, toliko je glavna, da lako možemo zamisliti kako se film zove po njegovom junaku, “Fletcher”. Da je Simmons nominiran za glavnu ulogu, ne bi imao šanse protiv spomenutih Keatona i Radmaynea, a ovako će nagradu oduzeti jednom od sjajnih glumaca, Nortonu, Hawkeu ili nevjerojatnom Marku Ruffalu koji su odradili izniman posao sa bitno manje vremena na ekranu, što u biti i jest smisao nagrade za sporednog glumca.

U kategoriji najbolje glumice nema mjesta iznenađenjima. Julianne Moore već više od desetljeća jedna je od najboljih holivudskih glumica, a sada je nominirana za kompleksnu ulogu lingvistkinje koja rano oboli od Alzheimerove bolesti i, usprkos činjenici da sam film u kojemu glumi nije mnogo više od nedjeljne televizijske drame, nema nikakve šanse da joj itko ove godine tog Oscara uzme. I sporedna glumica više-manje je riješena, Patricia Arquette s ulogom samohrane majke u “Boyhood” glavni je favorit u ovoj kategoriji. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Pjevajmo do izbora

Muzika ne dobiva izbore. U to su izgleda podjednako uvjerene sve političke
Idi na Vrh
X