Damir Prica Kafka – Capri: Cul-De-Sac je aktivan i zadržat će razlog svog postojanja

Hrvatski saksofonist i klavijaturist Damir Prica Kafka – Capri (Haustor, Pink Noise Quartet, Trobecove krušne peći) glazbenik je koji je od početka s Draganom Pajićem Pajom bio u kultnom Cul-De-Sac sastavu koji se u znak sjećanja ponovno okuplja u Močvari u obliku velikog impro orkestra.

Damir Prica Kafka - Capri (Foto: Zoran Stajčić)
Damir Prica Kafka – Capri (Foto: Zoran Stajčić)

U zagrebačkoj Močvari će se u nedjelju 14. prosinca obilježiti još jedan rođendan prerano preminulog Dragana Pajića Paje, kultnog zagrebačkog glazbenika poznatog po radu s brojnim imenima domaće scene, ali svakako i najpoznatiji kao osnivač eksperimentalnog improvizacijskog benda Cul-De-Sac. S Pajom je od početka okosnicu benda činio Damir Prica Kafka – Capri, čovjek koji i dalje pronosi duh Cul-De-Sac-a i koji djeluje u mnogoljudnom impro orkestru koji će, pored njega, nastupiti u sastavu: Darko Rundek, Andreja Košavić Kurelec, Igor Pavlica, Neven Jurić, Franjo Glušac, Bruno Vorberger, Miro Manojlović, Nikola Vincelj – Jinks, Miodrag Krencer – Mic kao i još nekoliko gostujućih glazbenika. O Cul-De-Sac-u se izvan kultnih okvira u kojima glasi za jedan uistinu inovatorski projekt koji je za ove prostore bio ispred svog vremena, i ne zna mnogo. Upravo stoga je razgovor s Damirom Pricom Kafkom – Caprijem samo još jedan pokušaj da se složi dio slagalice jednog bitnog projekta naše glazbene prošlosti, obzirom na nekadašnje djelovanje, ali i sadašnjost i budućnost.

Mlađe generacije ne znaju što je konkretno predstavljala ideja impro eksperimentalnog sastava, pa vas molim za malo pojašenjenje i povijest, tj. kako ste u 80-ima došli do toga?

Damir Prica Kafka – Capri: U to vrijeme Pajo je imao svoj rock band Bordel, ja sam svirao sa grupom Haustor i Trobecovim krušnim pećima. Voljeli smo svirati tu glazbu, ali isto tako imali smo potrebu izaći iz tih okvira i svirati glazbu koja je bazirana na slobodnoj improvizaciji, bez potrebe za čvrstom strukturom, tonalitetom ili ritmom. Dakle, pokušati se osloboditi i ući u svijet glazbe u kojem je sve dozvoljeno. To je proces istraživanja, stvaranja, ekspresije i oslobađanja. Bili smo impresionirani glazbom koju su stvarali J. Coltrane, Sun Ra, Art Ensemble of Chicago, Cecile Taylor, Steve Lacy, John Cage, Stockhausen, Derek Bailey i mnogi drugi iz sredine ’60-ih i ’70-ih godina prošlog stoljeća. Umjetnici koji su svirali free jazz, improviziranu i eksperimentalnu glazbu. Isto tako, veliki utjecaj ostavili su na nas rock bandovi i glazbenici poput Hendrixa, Frank Zappe, King Crimsona, Pink Floyda, The Residents, Henryja Cowa… Zato i nije neobično da glazba Cul-De-Sac-a sadržava elemente free jazza, punk jazza, noise rocka, avangardne glazbe, minimalizma, elektronske i eksperimentalne glazbe. Nekad smo, kad bi nas pitali kuda spada glazba sviramo, odgovarali da je to egzistencijalni ekspresionizam.

Gitarist Dragan Pajić Pajo i saksofonist Damir Prica Kafka - Capri 1987. godine osnivaju Cul-De-Sac
Gitarist Dragan Pajić Pajo i saksofonist Damir Prica Kafka – Capri 1987. godine osnivaju Cul-De-Sac

Što možete reći i impronedjeljcima koje je pokojni Pajo pokrenuo?

Damir Prica Kafka – Capri: Tokom višegodišnjeg boravka u Amsterdamu, osim u CDS, Pajo je bio i aktivan sudionik večeri eksperimentalne glazbe koje su se održavale svakog ponedjeljka u prostoru OT 301 na Overtoomu. Inspriran time, po povratku u Zagreb, Pajo pokreće radionicu Impronedjeljci gdje okuplja mlađu generaciju glazbenika zainteresiranih za improviziranu i elektronsku glazbu. Održava koncerte, snima CD-e i jedan je od najaktivnijih predstavnika impro scene u Zagrebu i Hrvatskoj.

Je li tom modelu na kojem se stvoren Cul-De-Sac, taj slobodni improvizatorski štih, u neku ruku ‘kumovala’ povezanost sa zagrebačkom školom animiranog filma? Vjerujem da je animirani film prilično izazovna forma za glazbenike?

Damir Prica Kafka – Capri: Prva dva filma za koje smo radili glazbu bili su animirani filmovi “Breme” i “Vrijeme trajanja” autorice Nicole Hewitt. Mislim da ona nije povezana sa zagrebačkom školom animiranog filma, što nije ni bitno. U svakom slučaju, to nam je bilo dragocijeno iskustvo. Tokom koncerta projiciramo jedan od ta dva filma i improviziramo na njih. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X