‘Knee Deep’ na 10. Festivalu novog cirkusa – onkraj mogućega

Neverbalni akrobatski izraz Casusova ‘Knee Deepa’ zadivljuje, kao i mnoge cirkuske predstave, ponajprije fantastičnom fizičkom spremnošću izvođača od kojih dubinu do koljena istražuje njih četvero – Emma Serjeant, Jesse Scott, Vincent Van Berkel i Lachlan McAulay.

Casus Knee Deep (Foto: Syc Studios Sean Young/Cirkus.hr)
Casus Knee Deep (Foto: Syc Studios Sean Young/Cirkus.hr)

Opčinjeni smo već na primarnoj razini osupnutošću šokantnom vještinom, dotjeranošću tijela i njegovih mogućnosti do, a nerijetko se čini i preko, granice mogućeg.

Udruga Mala performerska scena desetu je godišnjicu Festivala novog cirkusa odlučila proslaviti cjelogodišnjom priredbom, te je tijekom 2014. pred hrvatsku publiku dovela jedanaest predstava s ukupno petnaest izvedbi, a važna je novost da je decentralizirala djelovanje i iz Zagreba odmakla do Rijeke, Svetvinčenta, Zadra i Splita.

U veljači 2014. FNC je otvoren nastupom australske družine Circa koja je dupke napunila Zagrebačko kazalište mladih, a zatvaranje je opet pripalo Australcima, ovom zgodom skupini Casus. Nedjeljna (16. studenoga) izvedba Knee Deepa, prve predstave skupine okupljene u Brisbaneu 2011., u KUC-u Travno unaprijed je rasprodana te je stoga dodana još jedna, u petak, 21. studenoga u istom prostoru, a potom, u subotu, 22. studenoga, na istom mjestu u isto vrijeme (20 sati) slijedi Finding the Silence.

Slično kao ni glazbu, plesne pokrete ne razumijemo same po sebi. Da bi nam nešto rekli, potrebno ih je uokviriti u narativ, asocirati uz prepoznatljive znakove i pojmove ili se, pak, poslužiti utvrđenim standardima, matricama, shemama.

Sastavljen od niza točaka među kojima ima ponešto razumljivi(ji)h – primjerice ona u kojoj Van Berkel otkriva ritam i glazbu pljeskajući se po tijelu ili ona u kojoj Serjeant škripi poput nepodmazanoga stroja – šezdesetak minuta “Knee Deepa” mahom odbacuje narativnost, o fabularnosti da ne govorimo, a tjelesna umijeća članova skupine nastoji oblikovati u apstraktan umjetnički doživljaj, nešto što bismo mogli opisati kao žive skulpture u neprestanom pokretu, u stalnoj mijeni, bilo da ih sobom, uz pomoć odgovarajućih, jednostavnih svjetlosnih rješenja koja naglašavaju voluminoznost mišićavih oblika, tvore jedan ili više artista posloženih ili prepletenih u raznorazne oblike.

Casus Knee Deep (Foto: Syc Studios Sean Young/Cirkus.hr)
Casus Knee Deep (Foto: Syc Studios Sean Young/Cirkus.hr)

Premda nudi atrakcije kao što su doslovan hod po jajima ili stajanje čak dvojice akrobata, jedan na drugome, na tim jajima, a sve na stoliću čije su noge postavljene na grliće uspravnih boca te, dakako, mnoge druge akrobatsko-ekvilibrističke vratolomije na trapezu, konopu, tkanini… i premda jest vrlo dinamičan, “Knee Deep” zrači notom lirske meditacije više negoli okusom cirkusiranja namijenjenog zabavi u prvom smislu tog pojma.

Iako je posve jasno da gledamo do u tančine nijansirane i uvježbane točke, cjelina odiše spontanošću, dojmom da je izrasla iz improvizacijskog prepuštanja strujanjima instinkta, osluškivanjem unutarnjeg glasa, bez puno oslanjanja na racionalno i razumno planiranje, građenje, strukturiranje.

Poduprti (ovom prigodom koji decibel neugodno preglasnom) glazbom iz zvučnika, mješavinom new agea, industriala i plodova bluesa u 21. stoljeću, u rasponu od Kronos Quarteta do Eddieja Veddera, Casus nas je malo po malo, nenametljivom sigurnošću i predanošću, gustom energijom međusobnog povjerenja i razumijevanja, bez „pretencioznosti i trijumfalizma“ koji cirkusu inače nisu strani, uvukao onkraj horizonta realnosti, u toplu snoliku nigdinu u kojoj pojam shvaćanja postaje nebitan u odnosu na pojam doživljaja.

(KUC Travno, Zagreb, 16. studenoga 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X