Stiff Little Fingers u Tvornici – vjerodostojni, poletni i čangrizavi

Pankeri iz Belfasta nakon četiri godine vratili su se u Tvornicu kulture.

Stiff Little Fingers (Foto: Facebook)
Stiff Little Fingers (Foto: Facebook)

Punk možda i nije mrtav, ali je nabacio dvadesetak kila viška, dobio je dioptriju i pristojno je pričekao kraj utakmice na San Siru. Stiff Little Fingers sinoć su drugi put u karijeri istrčali na teren zagrebačke Tvornice kulture, odigravši 90 minuta abecednog punk-rocka u formaciji 1-2-1, pred petstotinjak rasplesanih fanova.

Benigna varijanta punk-rocka, baš poput ska-punka, valjda je najziheraškiji od svih glazbenih pravaca – ako ste u stanju držati ritam i ne izderati grlo nakon dvije pjesme, koncert teško da može omanuti. Pitanje je samo koliko vam se vjeruje. Već nakon „When We Were Young“ i „Nobody’s Hero“ postalo je ogledno Stiff Little Fingers snage, vjerodostojnosti i entuzijazma još uvijek imaju, no držali su ručnu poludignutu sve do samog kraja. Tek su sa „Suspect Device“ i „Gotta Gettaway“ podigli neprobojni zvučni zid u Tvornici i napunili nam uši nerazrjeđenim glazbenim anarhizmom.

Ništa tu nije slučajno; nakon 37 godina gotovo neprekinute karijere, bilo bi čudno da Jack Burns i društvo nisu naučili gradirati nastup. Brbljavi, srednjovječni i dobro raspoloženi, uspješno su prošli tranziciju u 21. stoljeće, u kojem publika pred njima, pod budnim okom zaštitara, više ne smije zapaliti ni cigaretu. Nije to više kraj sedamdesetih, nije to čuveni gig u Glenmachan Hotelu, nije to nešto što bi, čini se, Stiff Little Fingers više i htjeli da bude; poletjelo je dva deci piva prema pozornici, a Burns je zavrnuo očima. Punk nije mrtav, ali osim kila i dioptrije, dobio je malo i na čangrizavosti.

Pankiodna katarza u zadnjih petnaest minuta ozrcalila je još jednu stvar – voda nam je sigurno došla do grla kad čak i pankeri iz Belfasta za sve probleme više ne krive kraljicu ni imperijalizam, već prstom upiru u banke. Neprijatelj je postao samo jedan, svirali vi punk ili miksali beatove. Vidjet ćemo što G.B.H. u utorak u Zagrebu imaju za reći o toj temi…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X