Future Islands u Močvari – najljepša koncertna priča 2014.

Koncert Future Islandsa u Močvari ostati će upamćen kao jedan od gigova o kojem će se svakako još pričati u godinama koje slijede.

Future Islands (Foto: Tomislav Sporiš)

U labavom pokušaju da opišem kako je to izgledao koncert Future Islandsa u Močvari, kako je izgledala setlista, koliko je bilo ljudi, kako je izgledao Herring, kako je plesao, kakav je bio zvuk; prvi mi se puta čini da papir trpi sve ali ne i perfekciju od najsitnijeg detalja do bisa. Nitko ne želi čitati o tome kako je sve bilo savršeno.

Stoga, nema smisla da ovo bude klasični koncertni report u kojem će se na prste pobrojati gorespomenute komponente koje će se zatim poredati u neku imaginarnu tabelu i partikularno ocjeniti pa zatim i konačno ocijeniti zbrajanjem pa dijeljenjem ukupnog zbroja ocjena. Ne, radije pričajmo o tome što sve nije moglo pokvariti sinoć održanu manifestaciju, a da se isto odigralo u nekom divljem paralelnom univerzumu, u najboljoj namjeri da putem takvih ekstrema dobijete makar približan uvid u kvalitetu samog koncerta, a koji nadilazi svaku od doljenavedenih potencijalnih katastrofa:

– Pavle Kalinić ulazi u Močvaru sa strojnicom i megafonom, puca u plafon i kaže da ga slijedimo.
– Na bis izlazi bosi Đorđe Balašević i izvodi Djevojku sa čardaš nogama.
– Rade Šerbedžija pred svaku pjesmu čita ulomke iz Posljednjih Stipančića.
– Koncert premješten u History
– Tina Katanić najavljuje Radu Šerbedžiju koji pred svaku pjesmu čita ulomke iz Posljednjih Stipančića
– Od merchandisea, Renata Sopek prodaje novi trening video.
– Na šanku breezeri i čaj
– Na videowallu Gotovčev monolog s Trga burze
– Igor Mirković drži prezentaciju o Novom valu
– Ivo Banac na karaokama pjeva ‘Rano, ranije’
– Srećko Horvat u dekoltiranoj majici pokušava objasniti Herringu što Europa želi

Premda se ovo zadnje gotovo i dogodilo, koncert Future Islandsa u Močvari ostati će upamćen kao jedan od gigova o kojem će se svakako još pričati u godinama koje slijede, vjerojatno se čak pretvori i u ultimativni vrednosni sud kojim ćemo okvalificirati neki drugi koncert i nekog drugog izvođača kao dobrog ili lošeg. Sav ovaj hype ovih posljednjih dana, koljaža oko karata, isčekivanje – sve je bilo opravdano.

Future Islands predvođeni Herringom, karizmatikom Webberovog tipa, kroz aproksimativnih sat i pol ispričali su svakako najljepšu koncertnu priču 2014. skačući kroz vremeplov starih i novih pjesama nakačenih na Herringovo growlanje koje prosto zahtijeva da se brendira. U ostale detalje zato nećemo ulaziti jer bi svaki novi pokušaj deskripcije limitiranim vokabularom tek uvrijedio i unazadio sinoćnji gig. Ostaje tek žal za većim prostorom iz solidarnosti sa svim onim nesretnicima koji su ostali vani uključujući i tu jednu djevojku koja je ovo morala vidjeti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X